Олія з насіння гарбуза є одним з найбагатших масел за складом рослинного походження.Кулінарія країн Центральної та Західної Європи застосовує гарбузове масло в рецептах приготування багатьох страв, а не соняшникова або оливкова.
Чим корисне насіння соняшника
Насіння соняшнику склад

Новини

Прикладайте гарбузовий м'якуш до ран, їжте кашу при гастриті, а гарбузове насіння при простатиті.
Гарбузове насіння все частіше опиняються в полі наукового інтересу дослідників.
Гарбузове насіння - один з головних джерел цинку.Особливо потрібен цинк організму чоловіків, причому в різному віці: у підлітковому, коли раптом з'являються вугри, виникає себорея, жирна лупа у волоссі, а також в середньому і літньому при таких захворюваннях, як простатит.

Питання та відповіді

Гарбузове насіння - користь чи шкода?
Чому мені дуже хочеться їсти гарбузове насіння і причому постійно?
Чим корисні насіння тики?


Лікувальні властивості соняшника

Соняшникові, гарбузові, лляні і насіння кунжуту: властивості та лікування

Вибираючи насіння, варто знати, чим саме вони корисні і як краще їх використовувати.

Насіння соняшнику: користь і застосування

Ще трохи про насінні соняшнику: їх батьківщиною є американський континент - корінні жителі тих місць вже близько 2000 років вживають їх в їжу.У нашій країні, як і в Європі, насіння з'явилися близько XVI століття, але тільки до XVIII століття їх розсмакували, причому додумалися до цього російські селяни.Перш за все, вони навчилися видобувати з насіння дивно смачне і корисне соняшникова олія, а самі насіння стали практично невід'ємним атрибутом народного життя - як у будні, так і в свята.

Речовини, що містяться в насінні, корисні і для шкіри.На основі соняшникового насіння можна приготувати домашній скраб, який очистить шкіру від відмерлих клітин і шорсткостей, і вона стане виглядати набагато краще, а на дотик буде гладкою і м'якою.Для цього насіння ретельно подрібнюють - наприклад, в кавомолці, змішують зі сметаною і наносять на обличчя і тіло легкими масажними рухами.

Льняні насіннячка: чим корисні

Дуже корисні лляні насіння - в них багато жирних кислот і клітковини.Смак лляних насіннячок нагадує горіховий, і найчастіше їх використовують, додаючи в хліб і випічку.У їжу ці насіння використовують дуже рідко, але зате вони мають чудові лікувальні властивості, і є багато народних рецептів, до складу яких вони входять.

Насіння кунжуту: корисний склад

Насіння кунжуту, особливо якщо їх обсмажити, відрізняються дуже насиченим смаком.Вони містять білки, корисні жири, фосфор, вітаміни А і Е.Кунжутні насіння використовуються не тільки в випічці, але і додаються в інші страви - салати, солодощі і т.д.

Насіння гарбуза: користь, склад і лікування

Насіння гарбуза потрібно спочатку підсушувати, а потім обсмажувати.Вживання сирих гарбузового насіння допомагає позбутися глистів - це засіб давно відомо в народі, і мабуть, тільки воно не дає жодних побічних ефектів і не містить токсинів.Гарбузове насіння також володіють легким проносним і жовчогінну дію.

Про користь гарбузового насіння відомо не менше, ніж про користь насіння соняшнику, і багато дієтологів навіть вважають, що білі насіння гарбуза здатні принести організму більше користі, ніж традиційні темні соняшникове насіння, до яких всі так звикли.Крім жирних масел, насіння гарбуза містять смолисті речовини, вітаміни С і групи В, мінерали - цинк, фосфор, кремній, калій, кальцій та інші.Цинк разом з фосфором нормалізує діяльність головного мозку і зорового апарату, покращує роботу кровоносної, репродуктивної, травної та опорно-рухової систем.Чоловікам вживання гарбузових насіння допомагає запобігти запалення передміхурової залози і простатит.Особливо це стосується тих чоловіків, які зайняті переважно розумовою роботою і тому мало рухаються, а також студентів і людей похилого.

Допомагають насіння гарбуза при виснаженні, температурі, сухому кашлі, виразкової хвороби шлунка і захворюваннях сечовивідних шляхів.Якщо розім'яти гарбузове насіння і приготувати з них відвар на молоці або воді, а потім пити його на ніч, то можна позбутися безсоння.

Гарбузове насіння теж висококалорійні, а жири, що містяться в них, при тривалому зберіганні окислюються - якщо насіння зберігаються очищеними.Тому будь-які насіння - соняшникове або гарбузове - краще купувати і зберігати неочищеними: так у них збережеться все корисне, а шкоди здоров'ю не буде.

Які насіння вибрати - соняшникові або гарбузове

Які ж насіння варто вважати більш корисними - соняшникові або гарбузове? Дієтологи, ретельно вивчили це питання, вважають корисними і ті й інші, однак соняшникове насіння за багатьма показниками часто поступаються гарбузовим.Якщо порівнювати калорійність, то в гарбузовому насінні на 40 калорій менше - 540 проти 580 в соняшникових.Ця перевага здається невеликим, але на Насправді воно важливіше, ніж здається.

За кількістю поліненасичених жирів гарбузове та соняшникове насіння приблизно рівні, хоча в чорних насінні їх трохи більше - на 0,2%, але це дійсно мало, так що в цьому сенсі можна визнати корисність однаковою.А ось білка в гарбузовому насінні помітно більше - на 14%.У цьому білку містяться незамінні амінокислоти, які наш організм сам не виробляє.Не випадково строгі вегетаріанці рекомендують як повноцінного джерела білка вживати різні види насіння.

Вуглеводів у насінні дуже небагато: в гарбузових - 4,5%, в соняшникових - 5%.Тим більше що засвоюються ці вуглеводи набагато краще, ніж вуглеводи з випічки і солодощів.речі, засвоюються насіння обох видів досить довго - для їх перетравлення потрібна не менше 2-х годин.Звичайно, фрукти або овочі засвоюються швидше, зате м'ясні продукти - набагато довше.Треба просто вживати насіння разом з тими продуктами, з якими вони сумісні - і труднощів з травленням не виникне.

Кількість магнію в гарбузовому насінні перевищує його вміст у насінні соняшнику більш ніж у 9 разів.Адже соняшникове насіння завжди вважалися багатим джерелом магнію - якщо не згадувати про гарбузових.Тому людям, схильним до частих нервових зривів і дратівливості, краще вибирати саме насіння гарбуза.Цинк теж міститься в обох видах насіння, проте для того, щоб заповнити добову потребу в цьому елементі, білих гарбузового насіння треба з'їсти всього одну склянку, а соняшникового - в 1,5 рази більше.Звичайно, кожен день з'їдати по склянці гарбузового насіння не потрібно - цинк ж є і в інших продуктах, однак при нестачі цинку варто віддавати перевагу їх соняшниковою.

І заліза в гарбузовому насінні теж набагато більше - майже в 4 рази.Всі перераховані переваги гарбузового насіння анітрохи не применшують корисності насіння соняшнику, проте, якщо виникне питання про нестачу певних корисних речовин, то ви знаєте, які насіння краще вибрати.

Отже, ми з'ясували, хоча б у загальних рисах, наскільки цінним і корисним продуктом є насіння.Вони насичують, і ними можна заміняти багато продуктів харчування, але, звичайно, не все - раціон все-таки повинен бути збалансованим.

Насіння входять до складу багатьох ласощів і страв, як у якості основних інгредієнтів - наприклад, в халву, так і як доповнення - в салатах і випічці.Халву, до речі, необов'язково купувати в магазині, хоча це набагато простіше.Сьогодні не складає труднощів знайти і спробувати рецепт приготування будь-якого ласощі, і при цьому точно знати, що ви частуєте своїх домашніх смачною, здоровою і корисною їжею.



Користь насіння гарбуза і соняшника

Статті

При обробці гарбуза не викидайте насіння - вони не тільки корисні просто так, але їх можна використовувати в салатах, печиво і торти: наприклад, можна додавати в мюслі або зробити батончик з мюслі.
Такий корисний і поживний продукт, як гарбуз, наповнений цінними натуральними речовинами, мікроелементами, вітамінами і мінералами, широко застосовується у російській кухні для приготування каш, пирогів, овочевих рагу, варення і так далі.
Прикладайте гарбузовий м'якуш до ран, їжте кашу при гастриті, а гарбузове насіння при простатиті.




Чи можна гарбузове насіння пои виразці